-
عملکرد سال ۱۴۰۳ بانکها در پرداخت تسهیلات
نسبت کفایت سرمایه بسیاری از بانکهای کشور در سطح پایین یا حداقلی قرار دارد و افزایش داراییهای ریسکی (تسهیلات اعطایی)، بدون افزایش سرمایه نظارتی، این نسبتها را بیشتر کاهش خواهد داد.
-
بانک مرکزی توانست فشار نقدینگی را کاهش دهد
استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس گفت: بانک مرکزی با کنترل مقداری و نظارت بر بانکها، توانست فشار نقدینگی در بازار را کاهش دهد و تورم را تا حدی کنترل کند.
-
بانک مرکزی به تنهایی نمیتواند معجزه کند
عضو هیات علمی دانشگاه علوم و تحقیقات گفت: برای کنترل تورم در بلندمدت، باید اقتصاد ایران را بهرهور و پایدار کرد و این کار از طریق ایجاد ثبات اقتصادی، سرمایهگذاری داخلی و جذب سرمایهگذاری خارجی امکانپذیر است.
-
کسری بودجه میتواند سیاست کنترل نقدینگی را خنثی کند
عضو هیات عالی نظارت سازمان حسابرسی گفت: وقتی دولت برای جبران کسری بودجه به سراغ بانک مرکزی میآید، عملاً پایه پولی را افزایش میدهد و تمام تلاشهای بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی را خنثی میکند.
-
جایگاه بانکها در تحقق شعار سال ۱۴۰۴
از جمله مهمترین اقداماتی که در سال ۱۴۰۴ برای تقویت سرمایهگذاری از مسیر نظام بانکی باید انجام شود، اصلاح نظام بانکی است که هدف از انجام این اقدام، احیاء یا حذف بانکهای ناتراز است.
-
قدرت نظارتی بانک مرکزی تقویت شد
مدیر اداره نظارت بر بانکها و موسسات اعتباری بانک مرکزی گفت: برنامه افزایش سرمایه در بانک مرکزی تدوین و بازنگری شده تا با در نظر گرفتن اندازه، ظرفیت، کشش و وضعیت ثبات و سلامت هر بانک، بهگونهای تنظیم شود که قابلیت اجرا داشته باشد.
-
الزامات سرمایهگذاری غیرتورمی در سال ۱۴۰۴
بانک مرکزی طی سه سال اخیر تلاش کرد تا با سیاستهای مختلف، عوامل موثر بر تورم را مهار کرده و این عامل بیثباتی اقتصادی را تا حدی کنترل کند.
-
مسیر حرکت اقتصاد کلان در ۱۴۰۳ چگونه بود؟
سال ۱۴۰۳ را میتوان از منظر تجارت خارجی یک سال موفق برای ایران قلمداد کرد که بهرغم پابرجا ماندن تحریمها، حجم مبادلات تجاری کشور افزایش یافت و رکوردهای جدیدی در صادرات غیرنفتی به ثبت رسید.
-
مداخلات کاهش یابد، بانک مرکزی امکان کنترل تورم دارد
رییس کل اسبق بانک مرکزی گفت: اگر نهادهای مداخلهگر سیاستهای خود را بازبینی کنند و به بانک مرکزی اجازه دهند تا با استقلال بیشتری عمل کند، حتی با وجود ابزارهای محدود، امکان مهار تورم و هدایت اقتصاد به سمت ثبات وجود خواهد داشت.
-
طراحی پیوست رسانهای برای اعلام سیاستهای بانک مرکزی
بررسی نشان داده که هر بار حضور رییس کل در رسانه، تأثیر معناداری بر تغییرات قیمتی در بازار ارز، سکه و شاخص کل بورس از خود به جا گذاشته است.
-
انتظارات جلوی کاهش بیشتر نرخ تورم را گرفت
پژوهشگر مرکز پژوهشهای مجلس گفت: با توجه به شرایط کنونی کشور و شوکهای داخلی و خارجی که در یک سال گذشته بر اقتصاد ایران تأثیر گذاشتهاند، کنترل انتظارات تورمی برای بانک مرکزی و دولت کار دشواری است.
-
گلوگاههای تحریک تورم در اقتصاد ایران کجاست؟
رئیس بنیاد علمی اکو گفت: کسری بودجه مداوم همراه با بیانضباطی مالی، ضعف در تولید و بهرهوری، وابستگی به واردات و تأثیر نرخ ارز، از عواملی هستند که به تشدید تورم کمک کردهاند.
-
افزایش کفایت سرمایه بانکها باید با جدیت ادامه یابد
دبیر کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی گفت: تسهیلات تکلیفی منابع بانکها را محدود کرده و باعث ایجاد ناترازی در ترازنامههای بانکی شده است. همچنین، بانک مرکزی باید کنترل بیشتری بر روشهای بانکها در مصرف منابع و اعطای تسهیلات اعمال کند.
-
انتظار حل تمام مشکلات توسط بانک مرکزی منصفانه نیست
معاون ارزی اسبق بانک مرکزی گفت: این انتظار که بانک مرکزی به تنهایی اقتصاد را درمان کند، منصفانه نیست. در کشور ما، تورم و نرخ ارز اغلب به عنوان علت مشکلات اقتصادی دیده میشوند، در حالی که اینها در واقع معلول مشکلات ساختاری اقتصاد هستند.
-
مقام پولی به دنبال توسعه ابزارهای نوین مالی
تأمین مالی مناسب نه تنها حجم تولید را افزایش میدهد، بلکه امکان ورود به پروژههای تحقیق و توسعه، بهبود کارایی و بهرهوری را نیز فراهم میآورد. در شرایطی که محدودیت منابع بانکی، مانعی جدی در برابر تأمین مالی بخش تولید به شمار میرود، توسعه شیوههای نوین تأمین مالی، فرصتی برای بنگاهها و اقتصاد کشور محسوب میشود.
-
دو عامل اصلی تداوم انتظارات تورمی
استاد اقتصاد دانشگاه گلستان گفت: زمانی که سیاستهای اقتصادی هماهنگ نباشند و هر بخش به صورت جداگانه و بدون توجه به تأثیرات متقابل عمل کند، نتیجه معمولاً تشدید مشکلات اقتصادی از جمله تورم است.
-
ایستادگی مقام پولی در مقابل چالشهای ساختاری اقتصاد ایران
این مقاومت نشان میدهد که بانک مرکزی و نهادهای پولی سعی در کنترل نقدینگی، حفظ ارزش پول ملی و مدیریت سیاستهای پولی دارند.
-
چگونه بانک مرکزی دارای شهرت و اعتبار داشته باشیم؟
عضو هیات علمی مرکز پژوهشهای مجلس گفت: ایجاد اعتبار برای بانک مرکزی مستلزم آن است که بانک مرکزی بر وظیفه اصلی خود که کنترل تورم یا حفظ ارزش پول ملی است، تمرکز کند و یکی از مهمترین دلایل اهمیت شهرت بانک مرکزی، اثربخشی آن بر سیاستهای پولی است.
-
بانک مرکزی به وظایف خود عمل کرد
معاون اسبق نظارت بانک مرکزی گفت: نظارت بانک مرکزی بر بانکها در حال حاضر قابل قبول است، اما باید سختگیری بیشتری در مورد افرادی که مسئولیتهای کلیدی در شبکه بانکی بر عهده میگیرند، اعمال شود.
-
گرایش کشورها به تعیین هدف تورمی تک رقمی
یکی از الزامات هدفگذاری تورمی این است که بانک مرکزی قادر باشد سیاست پولی طراحی شده را با درجهای از استقلال عملیاتی حقیقی خود هدایت کند.
-
شوک منفی به تولید از عوامل اصلی تورم است
استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان با اشاره به عوامل ایجاد تورم، گفت: در کشورهای توسعهیافته که تورمهای پایین دارند، شوکهای عرضه شدیدی مانند ایران وجود ندارد و افزایش دستمزدها نیز در حد معقول و متناسب با رشد تولید است.
-
مهار انتظارات، کلید کنترل پایدار تورم
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به کلید پایدار کنترل تورم، افزود: از مهمترین آثار تغییرات انتظارات تورمی در شبکه بانکی، افزایش سهم سپردههای کوتاهمدت و جایگزینی بازارهای موازی به عنوان محلی برای سرمایهگذاری است.
-
ردپای کسری بودجه در نوسانات نرخ رشد نقدینگی
بارزترین رویدادی که در سالجاری، رشد نقدینگی را از هدف بانک مرکزی دور کرد، افزایش کسری بودجه دولت بود. دلیل عمده کسری بودجه دولت در سالجاری، شدت گرفتن ناترازی در منابع و مصارف هدفمندی یارانههاست.
-
چرا مقایسه وضعیت فعلی نقدینگی با سال ۹۶ اشتباه است؟
سال ۹۶ به دلیل متاثر نشدن شاخص قیمتها از نقدینگی انتشار یافته، سالی استثنایی بوده و نمیتواند مبنای درستی برای مقایسه باشد.
-
شفافیت گزارشهای مالی افزایش یافت
معاون بانکداری خُرد بانک سینا با اشاره به اینکه چارهای نداریم جز اینکه به سمت بانکداری دیجیتال برویم، گفت: شفافیت در گزارشگری مالی افزایش یافته است.
-
کسری بودجه اجازه تحقق اهداف کنترل تورم را نمیدهد
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه هدفگذاری تورمی در ایران بدون اصلاح ساختارهای اقتصادی، نتیجهای جز ناکامی نخواهد داشت، افزود: بهرغم اینکه کنترل تورم همواره یکی از اهداف بانک مرکزی بوده، اما سایر سیاستهای اقتصادی، اولویت بالاتری پیدا میکند.
-
شوکهای سیاسی، انتظارات تورمی جامعه را تشدید میکند
استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی گفت: ساختار اقتصادی کشور، به ویژه کسری بودجه و تمایل دولت به افزایش مخارج، به طور مستقیم بر تورم تأثیر میگذارد. همچنین، شوکهای اقتصادی و سیاسی که به اقتصاد ایران وارد میشود، انتظارات تورمی را افزایش میدهد و به این ترتیب، حتی اگر تورم در برخی دورهها کاهش یابد، این کاهش پایدار نخواهد بود.
-
تنشهای منطقهای اثر اقدامات بانک مرکزی را کاهش میدهد
عضو هیات علمی دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه انتظارات تورمی یکی از مباحث مهم امروز اقتصاد است، افزود: تجربه ونزوئلا نشان میدهد که انتظارات تورمی میتواند به طور ویرانگری بر سیاستهای اقتصادی تأثیر بگذارد و باعث شود که این سیاستها به جای نتیجهبخش بودن، در جهت معکوس عمل کنند.
-
کسری بودجه، مانع جدی در مسیر کنترل تورم
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه یکی از این عوامل ماندگاری تورم در ایران، کسری بودجه دولت است که بیش از ۴۰ سال است وجود دارد، بیان داشت: اگر بخواهیم تورم را کاهش دهیم، باید به طور جدی از اقتصاد دولتی و شرکتداری دولت فاصله بگیریم.
-
کسری بودجه دولت به ناترازی بانکها دامن میزند
استاد اقتصاد دانشگاه هرمزگان با اشاره به این موضوع که علت اصلی تورم در ایران، بودجه دولت و نحوه هزینه کرد دولتی است، بیان داشت: بانک مرکزی به تنهایی با ابزارهای موجود، توانایی کنترل تورم را ندارد.