دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۶
فصل جدید دیپلماسی بانکی ایران در بریکس

بریکس به عنوان یک بلوک قدرتمند در عرصه جهانی، فرصت‌های زیادی برای ایران ایجاد کرده است تا از طریق همکاری‌های بانکی و مالی، مشکلات تحریم‌ها و محدودیت‌های مالی را کاهش دهد و به بازارهای بزرگ‌تر دست یابد.

توسعه مناسبات پولی و بانکی بین‌المللی، همچنان جزو مهم‌ترین دستور کارهای بانک مرکزی است. دکتر محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی کشورمان طی دو سال و نیم از شروع فعالیت خود، تعاملات بسیاری با مقامات پولی و بانکی کشورهای خارجی و همچنین نهادهای بین‌المللی مختلف انجام داده است. شاید یکی از پُررنگ‌ترین بخش‌های دیپلماسی بانکی در این مدت، تسهیل مناسبات بانکی میان ایران و روسیه و پیوند شبکه میر روسیه با شبکه شتاب ایران بوده که امکان پرداخت با پول ملی در کشور مقابل را برای شهروندان هر دو طرف فراهم کرده است. در آخرین مورد از توسعه دیپلماسی بانکی، فرزین پس از نشست روسای کل بانک‌های مرکزی و وزرای اقتصاد سازمان همکاری شانگهای در شهر پکن، با "دیلما روسف"، رئیس کل بانک توسعه نوین بریکس دیدار کرد. وی در این دیدار از آمادگی ایران برای عضویت در بانک توسعه نوین بریکس خبر داد. دیلما روسف، رئیس بانک توسعه نوین هم با اشاره به ظرفیت‌های اقتصادی ایران، نظر مثبت خود درباره عضویت ایران در این بانک را اعلام کرد.

علت تلاش رئیس کل بانک مرکزی برای گسترش تعاملات بانکی با این گروه، از طریق عضویت در بانک توسعه بریکس را می‌توان از دریچه آمارها دریافت. گروه بریکس متشکل از کشورهای برزیل، روسیه، چین، هند و آفریقای‌جنوبی است. سال گذشته جمهوری اسلامی ایران، مصر، امارات متحده عربی و اتیوپی به این گروه ملحق شدند و چندین کشور دیگر از قبیل ترکیه و سوریه نیز خواهان عضویت در آن هستند.

گروه بریکس طبق گزارش بانک جهانی، هم‌اکنون ۴۰ درصد از منابع مالی جهان، ۲۵ درصد تجارت جهانی و ۳۵.۶ درصد تولید ناخالص داخلی جهان را در اختیار دارد. از همین رو، ایجاد یک سازوکار ارتباط مالی با اعضای این گروه، می‌تواند بخش بزرگی از چالش‌های تحریم در حوزه بانکی را برای ایران برطرف کند.

با این حال، گسترش تعاملات مالی و بانکی ایران با این گروه، تنها بر عهده بانک مرکزی نیست. یکی از شروط اساسی توسعه این مناسبات، گسترش همکاری‌های اقتصادی و تجاری است. برای این منظور، لازم است دیگر دستگاه‌های سیاست‌گذار اقتصادی، تدابیر لازم برای گسترش همکاری‌ها در حوزه تجارت دوجانبه میان کشور و این گروه را اتخاذ کرده و به مرحله اجرا درآورند. گسترش تعاملات تجاری و افزایش درهم‌تنیدگی دوجانبه میان ایران و اعضای این گروه، تا حد بسیار زیادی ضامن ارتقای روابط مالی بوده و انگیزه لازم برای ایجاد ابتکارهای مالی و بانکی به منظور بی‌اثرسازی تحریم‌ها را در طرف مقابل ایجاد خواهد کرد.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha